Vandaag is het 292 oktober

Deze website maakt
gebruik van cookies

bekijk onze algemene voorwaarden

Column Harry Polak

Tot zijn pensionering in 2012 was Harry Polak (1947) als kwaliteitsadviseur werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. In 2016 maakten hij en zijn vrouw Irith alija: ze emigreerden naar Israël, waar hun jongste dochter toen al woonde en hun oudste later volgde. Na een aantal jaren in Herzliya wonen ze nu in Raänana.
< terug
Portret Harry Polak

Beesten

dinsdag 19 december 23, 14:10

Ons hondje Nola komt volgens de vrouw van het hondenasiel waar we Nola ophaalden, uit een Arabisch dorpje. Het hondje was zwanger geraakt en had nog één pup op het moment ze bij het asiel binnenkwam. Ze schijnt niet zo goed behandeld te zijn, werd ons verteld. Dat zou heel goed kunnen, want ze was in het begin een ontzettend angstig hondje toen we ons over haar ontfermden. Inmiddels is ze gelukkig grotendeels van haar angst af.

In de Arabische cultuur en ook onder ultraorthodoxe Joden zijn honden niet zo geliefd. Honden komen doorgaans niet in huis, ze verblijven buiten en dienen vooral als waakhond, zo heb ik begrepen. Nu zijn er op iedere regel uitzonderingen, dus er zullen vast wel Arabische huishoudens zijn waar honden ook in huis welkom zijn en vertroeteld worden. Maar zo populair als deze viervoeters in Tel Aviv zijn, zijn ze vast niet in Ramallah of andere Palestijnse plaatsen. Honden zijn nu eenmaal beesten in de ogen van de meeste Arabieren. Ik heb wel eens een filmpje gezien van een Arabische man die zwerfhonden zonder pardon afmaakte en dacht dat die daar iedereen blij mee maakte.

Hoe kom ik nu op honden en beesten? Wel, ik begreep dat de in Nederland populaire Johan Derksen in een recente aflevering van het veel geziene tv-programma Vandaag Inside heeft gezegd dat Joden (hij bedoelt Israëli’s) de Palestijnen behandelen als beesten. Hij meent zelfs dat Palestijnen in kooien worden gehouden. Toe maar. Het is niet de eerste keer dat Derksen zich weinig vleiend uitlaat over Joden. Na 7 oktober meende hij dat ‘die Joden het wel een beetje aan zichzelf te danken hadden.’ De man is dus een antisemitische recidivist. Al is hij zich van geen kwaad bewust.

Johan Derksen verkeert in goed gezelschap, want de erudiete Volkskrant-columniste Ibtihal Jadib is ook van mening dat Israëli’s Palestijnen als beesten bejegenen. En als je je zo gedraagt tegen mensen, moet je niet gek opkijken als zij zich tegen jou beestachtig gaan gedragen. Tot zover deze columniste die mijn eerdere sympathie voor haar heeft verspeeld.

Nu moet ik zeggen dat het ook niet verstandig is van Israëlische gezagdragers om na 7 oktober Palestijnen als ‘beesten’ te betitelen. Hun gedrag was zeker uitermate beestachtig, maar de tragiek is nu juist dat het om ménsen gaat die anderen, de vijanden niet meer als mens willen zien. De Israëli’s die wreed van hun leven werden beroofd rond Gaza waren nota bene zeer begaan met de Palestijnen in Gaza. Ze haalden bijvoorbeeld Gazanen op om hen naar ziekenhuizen in Israël te brengen, waarna ze ook weer werden teruggebracht. 

Ons hondje Nola en de meeste van haar soortgenoten zou als dier nooit zulk beestachtig gedrag vertonen. Dieren doden andere beesten omdat ze honger hebben. Het zijn geen lustmoordenaars.