De stand van onze Noodhulp-actie: € 1.676.378,-    Blijf doneren, er is veel geld nodig!

Deze website maakt
gebruik van cookies

bekijk onze algemene voorwaarden

Updates uit Israël

Korte updates in beeld en geluid over de actuele situatie in Israël & columns van Harry Polak

Laatste updates

Maandag 20 november 2023. Israëlactie-bestuurslid Sacha Joseph is in Israël om zelf kennis te nemen van de gevolgen van de gruweldaden op 7 oktober. Een inwoner van moshav Netiv ha’Asara, één van de getroffen moshavim aan de grens met Gaza, vertelt.

Maandag 20 november 2023. Israëlactie-bestuurslid Sacha Joseph is in Israël om zelf kennis te nemen van de gevolgen van de gruweldaden op 7 oktober. Dit stuurde zij ons door.

Dr. Gili Givati, adjunct-directeur van het Barzilai Medical Center in Ashkelon, vertelt.

Sam Grundwerg, World Chairman van Keren Hayesod, direct na 7 oktober opgeroepen in actieve dienst. Zijn taak: families van gesneuvelde militairen het meest verschrikkelijke nieuws brengen.

Ondertussen in Zuid-Afrika. Opdat we de gegijzelden niet vergeten.

De Israëlische zanger Hanan ben Ari droeg zijn laatste song ‘Moledet׳ op aan zijn land Israël. Niet het Israël van tien dagen geleden, maar het land dat opnieuw opgebouwd zal worden als deze oorlog voorbij is. Als we opstaan uit de hel, als we terugkomen uit de strijd. Wij strijden en zijn bereid om ons leven te geven voor de kans die we hebben om een modelsamenleving te zijn. Niet omdat we nergens naar toe kunnen en niet vanuit wraak. Maar omdat we ontdekten wie wij kunnen zijn, wie wij werkelijk zijn. Het lied is opgedragen aan het volk Israël, het mooiste volk ter wereld. Ga de straat op om dit met eigen ogen te zien. Am Yisrael chai!

Niet alle Israëli’s hebben een schuilkelder

Keren Hayesod - Our Spirit Will Never Die

Keren Hayesod - A Personal Thank You from Isaac Herzog

Columns van Harry Polak

Tot zijn pensionering in 2012 was Harry Polak (1947) als kwaliteitsadviseur werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. In 2016 maakten hij en zijn vrouw Irith alija: ze emigreerden naar Israël, waar hun jongste dochter toen al woonde en hun oudste later volgde. Na een aantal jaren in Herzliya wonen ze nu in Raänana.

De laatste eer

Het Israëlische leger is een volksleger. Zoals bekend, worden jonge mannen én vrouwen in Israël opgeroepen om twee tot bijna drie jaar als dienstplichtige onder de wapenen te gaan. Daarna kunnen nog jarenlange...
lees verder

Kleinkinderen

Onze twee in Israël wonende dochters en echtgenoten proberen hun kinderen zoveel mogelijk af te schermen van de oorlog en de beelden die daarover rondgaan. De ene dochter woont in Netanya, waar nog geen enkel luchtalarm is...
lees verder

Alarm

In Raänana hebben we iets meer dan tien keer alarm gehad. In Tel Aviv is het tot nog toe zeker drie tot vier keer zoveel geweest. De hoofdstad van seculier Israël valt in de prijzen. Rond Gaza is het veel en veel erger. De Iron...
lees verder