Vandaag is het 414 oktober

Deze website maakt
gebruik van cookies

bekijk onze algemene voorwaarden

Column Harry Polak

Tot zijn pensionering in 2012 was Harry Polak (1947) als kwaliteitsadviseur werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. In 2016 maakten hij en zijn vrouw Irith alija: ze emigreerden naar Israël, waar hun jongste dochter toen al woonde en hun oudste later volgde. Na een aantal jaren in Herzliya wonen ze nu in Raänana.
< terug
Portret Harry Polak

Rakettenregen

vrijdag 16 augustus 24, 14:45

Wat er op 7 oktober aan verschrikkelijks gebeurde, was voor iedereen totaal onverwacht. Al wist ik dat zulke hartverscheurende onmenselijkheden eerder hebben plaatsgevonden. Denk aan IS. En er zijn in de Joodse geschiedenis ontelbaar veel wrede pogroms geweest. Ook in dit gebied was sprake van eerder bloedvergieten, zowel vóór (Hebron 1929) als ná de stichting van de staat Israël (talloze terreuraanslagen).

De rakettenregen vanuit Gaza op Israël tot en met Tel Aviv en Jeruzalem aan toe, daar waren Israëli’s mee vertrouwd. Net zoals met de zeer effectieve verdediging daartegen door de Iron Dome. Om die reden zagen wij geen noodzaak om het land te ontvluchten na 7 oktober. Plus dat we onze kinderen en kleinkinderen die hier wonen niet in de steek wilden laten. Al vonden zij dat wij tijdelijk het land uit moesten.

Van de tot nog toe ‘beperkte’ oorlog in het noorden met Hezbollah in Libanon, weten we inmiddels ook hoe die eruitziet. Het lijkt op wat Hamas in Gaza heeft gedaan plus nog wat extra’s: niet alleen raketten, ook drones en granaten. Er was nog geen invasie, maar de bewoners daar zijn niet voor niets geëvacueerd.

Wat een volledige oorlog met Hezbollah betekent, daarvan hebben we nog geen idee. Er wordt mee gedreigd, waarbij allerlei getallen worden genoemd. Wat dat feitelijk inhoudt voor ons dagelijks leven is koffiedik kijken.

Over wat het in de praktijk gaat betekenen als er een volledige oorlog met het verre Iran mocht uitbreken, tasten we ook in het duister. In april zagen we een voorproef nadat Iran ruim 300 drones, kruisraketten en ballistische raketten op Israël afvuurde. Die troffen amper doel, wat een hele opluchting was.

Iran houdt zich tot nog toe in, al worden er daar achter de schermen vast felle discussies gevoerd over de wenselijkheid van een tegenactie na het ombrengen van Haniyeh in Teheran. Vermoedelijk besteedt Iran een bestraffing van Israël uit aan Hezbollah.

De sjiieten daar schijnen tienduizenden raketten gericht op heel Israël klaar te hebben staan (de gevaarlijke drones laten we even buiten beschouwing). Een expert zei bij i24news dat Israël per dag zeker 4.000 tot 5.000 raketten uit Libanon kan verwachten. Wat zegt zo’n aantal, dacht ik? Met een rekenmachine erbij heb ik geprobeerd het concreter te maken.

Israël heeft een oppervlakte van circa 22.000 km2. Ongeveer de helft van Nederland. Pakweg de helft is woestijn. En Hezbollah gaat geen projectielen afschieten op de Negev, afgezien van Dimona. Dus laten we uitgaan van 11.000 m2 waar raketten te verwachten zijn.

Onze woonplaats Ra’anana heeft een oppervlakte van 15 km2. Hoeveel van die 4.000 tot 5.000 raketten kunnen hier dagelijks neerkomen, als de rakettenregen evenredig gespreid over land is verdeeld (wat natuurlijk niet zo is)? Per raket gaat het om bijna 2,5 km2 (11.000/4.500=2,4), dus in het geval van Ra’anana zou het om circa 6 raketten per dag kunnen gaan.

Dat moet voor de Iron Dome te doen zijn. Maar die moet op veel meer plaatsen worden ingezet. Zijn er genoeg Iron Domes voor heel Israël?