Vandaag is het 292 oktober

Deze website maakt
gebruik van cookies

bekijk onze algemene voorwaarden

Column Harry Polak

Tot zijn pensionering in 2012 was Harry Polak (1947) als kwaliteitsadviseur werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. In 2016 maakten hij en zijn vrouw Irith alija: ze emigreerden naar Israël, waar hun jongste dochter toen al woonde en hun oudste later volgde. Na een aantal jaren in Herzliya wonen ze nu in Raänana.
< terug
Portret Harry Polak

Israël naar Den Haag

vrijdag 12 januari 24, 10:00

De komende tijd zal Den Haag ongetwijfeld centraal komen te staan in het Israëlische nieuws. Zoals inmiddels bij velen bekend zal zijn, heeft Zuid-Afrika een klacht tegen Israël ingediend bij het Internationaal Gerechtshof, omdat de Joodse staat zich schuldig zou maken aan genocide. Het Afrikaanse land dat lang gebukt ging onder Apartheid eist dat binnenkort een voorlopig vonnis wordt uitgesproken, zodat Israël direct moet stoppen met de oorlog in Gaza tegen Hamas.

Dat zou Hamas niet slecht uitkomen. Israël kan dan de klus niet afmaken, zoals dat heet, om Hamas te ontmantelen. In ieder geval de gevechtsmogelijkheden van de islamistische heersers in Gaza. Liefst zou Israël ook een eind willen maken aan het bewind van Hamas, zodat de Gazanen daarna meer vrijheid kennen. Of dat betekent dat Gaza een andere koers gaat varen richting Israël, moeten we afwachten.

De rakettenregen uit Gaza is in vergelijking met eerder danig opgedroogd. We moesten in Raänana ongeveer twintig keer naar onze schuilkamer. Nu is het al een tijd stil. Onze dochter in Tel Aviv ongeveer het dubbele, schat ik. Dat is nu ook haast voorbij.

Maar inmiddels spookt het volop in het noorden. Hezbollah is druk bezig om de grensstreek met Libanon aan hetzelfde ritueel te onderwerpen als Hamas met de omgeving van Gaza deed. Zo lang het daarbij blijft, al is dat op zich niet acceptabel, mogen we ons gelukkig prijzen. Hezbollah ook, want Israël zal ongenadig hard terugslaan als het tot een volledige oorlog komt.

Het is verbazingwekkend hoe het gewone leven in het Joodse land door lijkt te gaan. Maar geen enkele Israëli kan en wil zijn ogen sluiten voor de soldaten die sneuvelen in Gaza, waar een harde strijd wordt gevoerd met de terroristen van Hamas. Het aantal gesneuvelden loopt inmiddels op naar de tweehonderd. Veel meer dan de gegijzelden die nog vastzitten. Naar verluid weet het leger waar de voornaamste leider van Hamas in Gaza zich schuilhoudt, doch ze kunnen hem niet aanpakken. Hij heeft zich omringd met gegijzelden die een bomvest om hebben gekregen dat zal afgaan als Sinwar wordt belaagd.

Hamas en zijn vrienden plus de Palestijnse Autoriteit en medestanders zullen juichen als het Internationaal Gerechtshof Israël zal veroordelen voor genocide. Het kan nog een tijd duren voor het Hof tot een uitspraak komt. Daarom hebben de Zuid-Afrikanen, vooruitlopend op een eindoordeel, reeds aangedrongen op het uitvaardigen van een voorlopig vonnis om de mogelijke genocide te voorkomen. 

Zuid-Afrika heeft, als ik het goed heb begrepen, allerlei citaten van Israëlische politici, ministers en andere gezagsdragers aangevoerd om te bewijzen dat sprake is van de intentie om de Gazanen en masse te doden of te verdrijven uit Gaza. Dat soort idiote uitlatingen liggen hier voor het opscheppen. Het schaadt niet alleen het internationale aanzien van het land, het is juridische munitie voor beschuldigingen van genocide. Israël zal alles uit de kast moeten trekken om aan te tonen dat dat geen officieel beleid is en dat het land van alles doet om het aantal burgerdoden tot een minimum te beperken.