Vandaag is het 292 oktober

Deze website maakt
gebruik van cookies

bekijk onze algemene voorwaarden

Column Harry Polak

Tot zijn pensionering in 2012 was Harry Polak (1947) als kwaliteitsadviseur werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. In 2016 maakten hij en zijn vrouw Irith alija: ze emigreerden naar Israël, waar hun jongste dochter toen al woonde en hun oudste later volgde. Na een aantal jaren in Herzliya wonen ze nu in Raänana.
< terug
Portret Harry Polak

Zeppelin

zondag 19 mei 24, 17:00

Alles is relatief. Dat besef dringt weer tot me door als ik de berichten uit Nederland vergelijk met wat hier gebeurt. In Nederland maakt men zich druk - en terecht - over de veiligheid van Joodse studenten aan universiteiten vanwege de gewelddadige protesten tegen de oorlog in Gaza. Ik lees ook dat diverse onderwijsinstellingen de banden (gaan) opschorten of verbreken met hun Israëlische collega-instellingen onder druk van de fel protesterende studenten of wat daarvoor door mag gaan. Er is ook veel te doen - en ook weer zeer terecht - over het afgelasten door de directie van het Concertgebouw van twee concerten door het Jeruzalemse strijkkwartet. Dat deden ze onder druk van anti-Israëlgroepen, waardoor de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Op het moment dat ik dit schrijf, zijn de berichten daarover wat verwarrend. Het op zaterdag geplande concert gaat opeens (gelukkig) wel door (maar het eerste concert op donderdag niet), waardoor een protestconcert dat snel op touw was gezet vlak voor het Concertgebouw, werd afgeblazen. Als u dit leest, weet u hoe het zaterdagavond gelopen is.

Ondertussen gaat de oorlog tegen Hamas in Gaza in volle hevigheid door. Momenteel vooral in Rafah, maar ook in het noorden van Gaza omdat Hamasstrijders daar weer opgedoken zijn. Daarbij is het weer eens ontzettend misgegaan omdat een tankbemanning fatale schoten afvuurde op een gebouw waar zich Israëlische paratroepers hadden verschanst. Gevolg: vijf doden en veel gewonden. Sneuvelen door eigen vuur is intriest, omdat het vermeden had kunnen worden.

Onlangs waren we op bezoek in mosjav Tsipori. Dat ligt nog vrij ver van de grens met Libanon af. We hadden geen alarm, maar van onze vriend die daar woont, hoorden we dat het daarna erg onrustig was. Iets noordelijker is elke dag voortdurend alarm vanwege inkomende drones en raketten. Ook de Golan-vlakte wordt regelmatig onder vuur genomen door Hezbollah. Ik geloof dat daar in Nederland nauwelijks aandacht aan wordt besteed, want alle aandacht is gericht op Gaza en wat Israël daar aan het doen is.

De vriend bij wie we op bezoek waren vertelde ons over een zeppelin die daar in de buurt hoog in de lucht hangt en die als elektronische uitkijkpost fungeert. Een paar dagen later hoorden we dat Hezbollah een drone op de zeppelin had afgestuurd. En met succes - voor hen dan - want de zeppelin was neergestort. Volgens de legerwoordvoerder zou dat niet ten koste gaan van de luchtbescherming. Dat lijkt me vrij stug, want dat ding hing daar niet voor niks. Hopelijk kan de schade snel hersteld worden. Ik ben benieuwd of ze een andere oplossing gaan toepassen om die zeppelin, of wat daarvoor in de plaats komt, uit de wind te houden van die gevaarlijke drones van Hezbollah (made in Iran).

De zeppelin bevond zich op ruim dertig kilometer van de grens met Libanon. Ter hoogte van de Golani-kruising (weg 65), op de lijn Haifa-Tiberias. Zo ver komt Hezbollah dus al. Het is de helft van de afstand Gaza stad naar Tel Aviv.