Vandaag is het 473 oktober

Deze website maakt
gebruik van cookies

bekijk onze algemene voorwaarden

Penningmeester Tswi vertelt...

Tswi Rodrigues Pereira, penningmeester van Israëlactie, verteld over zijn connectie met Israël.

Hij heeft geen DNA-test nodig om te weten dat hij Joods is. Opgegroeid in de mediene, het katholieke Nijmegen, groot geworden met Joods thuisonderwijs van zijn vader. Lid van de jeugdbewegingen Bne Akiwa en Hasjalsjelet waarvoor hij regelmatig naar Amsterdam forensde en dan logeerde bij familie of vrienden. Religieus en sociaal-cultureel zit het jodendom in elke cel van zijn lichaam, al heeft die religieuze dimensie zijn aantrekkingskracht sinds een jaar of tien verloren.

Na Nijmegen volgde Den Haag, een actief religieus Joods leven bij de NIG (Nederlands Israëlitische Gemeente) als chazzan, ba’al koré en docent Joods onderwijs. Een Joods huwelijk, drie prachtige kinderen, waarvan één inmiddels in Israël woont. Een scheiding volgde, een nieuwe relatie en een bestaan als ondernemer. In 2002 startte hij met een groep collega’s een belastingadvieskantoor, Pereira Consultants, dat uitgroeide tot grote speler met vermogende klanten in binnen- en buitenland.

Jodendom is nu vooral een sociaal-cultureel deel van zijn identiteit en Israël speelt daarin een grote rol. Zonder Israël zou het jodendom niet zijn wat het nu is, daar is hij van overtuigd. Israël heeft de Diaspora nodig, maar ook andersom. Om de Joodse stem te laten horen. Om het jodendom te behouden. En om je Joodse identiteit vorm te geven, ook in de vorm van donaties. Toen hij gepolst werd voor het penningmeesterschap van het Israëlactie-bestuur, aarzelde hij even. Had hij tijd genoeg om deze taak goed te vervullen? Het antwoord was ja. Hij heeft geen spijt. “Israëlactie is een mooie club met een belangrijke taak. Er ligt een goed fundament waarop we verder kunnen bouwen. Het zou mooi zijn als we nog wat meer van ons kunnen laten horen, meer naar buiten treden. We moeten aan de bak.”

Op professioneel vlak gaat hij het wat rustiger aan doen. “Het is tijd voor de jongere generatie,” vindt hij. Het voordeel is dat daarmee wat meer tijd beschikbaar komt voor zijn werk bij de Israëlactie, naast zijn hobby’s als wielrennen, golfen, lezen en zijn studie filosofie aan de Universiteit Leiden.

Ieder land heeft inkomsten nodig, er zijn altijd projecten waarmee je goed kunt doen. Dat geldt zeker ook voor Israël. “Het mag dan een rijk land zijn als het gaat om kennis en start ups, op elk ander terrein heeft Israël financiën uit het buitenland hard nodig.” Het is een duur land, waar hele groepen inwoners het financieel zwaar hebben, waar kinderen onder de armoedegrens leven. Ook in Israël zie je ongelijkheid. “Zelf ben ik een groot voorstander van investeren in onderwijs, maar er zijn veel meer goede projecten. Een donatie via Israëlactie draagt bij aan het versterken van de stabiliteit in Israël. Dat is goed voor iedereen.”