De stand van onze Noodhulp-actie: € 1.676.378,-    Blijf doneren, er is veel geld nodig!

Deze website maakt
gebruik van cookies

bekijk onze algemene voorwaarden

Walk Israel 2022

De Walk Israel is een sponsorloop ten behoeve van ons project Youth Futures. In oktober 2022 werd de vijfde en laatste etappe gelopen. Shifra Wurms, één van de Nederlandse deelnemers, deelt haar ervaringen met ons.

Het idee van de Walk Israel kwam van Erez Manhaimer, destijds als sjaliach (vertegenwoordiger van onze Israëlische zusterorganisatie Keren Hayesod) werkzaam op het kantoor van Israëlactie. Hij bedacht deze activiteit in eerste instantie voor deelnemers uit Nederland, maar al snel werd dit ‘uitgerold’ in alle landen waar Keren Hayesod actief is. Het deelnemersveld was dan ook zeer internationaal. In 2022 waren de lopers afkomstig uit 16 landen, van Nederland tot Chili, Argentinië en Guatemala aan toe.

VIJF KEER

“In 2016 zag ik voor het eerst een advertentie over de Walk, ik geloof in het NIW.” Aan het woord is Shifra Wurms die met alle vijf jaarlijkse etappes van de Walk heeft meegelopen. “Het leek mij meteen fantastisch. Wandelen doe ik graag. En wat is dan fijner dan een kleine week, onder leiding van een gids, door de prachtige natuur van Israël lopen. Bovendien doen we dat voor een goed doel, dat maakt het extra aantrekkelijk.” 

DRIE NIVEAUS

Het aantal deelnemers groeide van jaar tot jaar. “De eerste keer waren er 34 lopers, begeleid door één gids. Die groep paste natuurlijk met gemak in één bus. In het vierde jaar – dat was nog vóór Corona – was dat gegroeid tot 140 deelnemers. In het begin liepen we allemaal samen, maar toen de groep groeide, konden we kiezen uit drie niveaus: beginners, semi-gevorderden en gevorderden. Ik koos, zonder dat ik precies wist waar ik aan begon, meteen voor gevorderden. Dat was best zwaar, merkte ik, maar het ging me goed af. Ik heb wel goede wandelschoenen aangeschaft, dat is belangrijk. Per dag liepen we tussen de 13 en 18 kilometer en daar deden we vaak een hele dag over, klimmend en klauterend.”

SPONSORS

Van iedere deelnemer wordt verwacht dat hij of zij sponsors weet te vinden die een mooi bedrag bij elkaar brengen. “Dat is me ieder jaar weer gelukt. Het bijeengebrachte geld komt volledig ten goede aan Youth Futures, een project dat zich richt op kansarme kinderen en jongeren en dat actief is op 36 locaties, verspreid door heel Israël. Dit jaar was de opbrengst bestemd voor Youth Futures in Kibboets Yagur, 10 kilometer onder Haifa.”

Emotioneel

Mooie herinneringen heeft Shifra aan de ontmoetingen. “Ik ben vaak in Israël geweest en ken er best wat mensen. Maar door de Walk heb ik nieuwe contacten gelegd. Ik ontmoette zoveel nieuwe mensen, uit allerlei landen, die hier voor hetzelfde doel kwamen: genieten van het wandelen én iets bijdragen aan het goede werk van Youth Futures.” Nog mooier vond ze de ontmoetingen met de kinderen die in het Youth Futures-traject zitten. “Daar waren veel Ethiopische kinderen bij. We hebben iedere keer een andere Youth Futures-locatie bezocht en daar iets samen met de kinderen gedaan. Samen gedanst, maar ook samen gewerkt in de tuin waar ze kruiden kweken. Ik heb dit jaar samen met de kinderen in Kibboets Yagur bankjes beschilderd. De foto’s die ik daarvan heb, blijven een mooie herinnering. Die ontmoetingen waren best emotioneel, je realiseert je dan eens te meer waarom het bestaan van Youth Futures zo belangrijk is. De Walk Israel heeft me veel gebracht, ik zal het missen.”