Vandaag is het 442 oktober

Deze website maakt
gebruik van cookies

bekijk onze algemene voorwaarden

Sacha's reis naar Israël

Sacha Joseph, voorzitter van de Women's Division, heeft in november een indrukwekkende reis gemaakt langs projecten in Israël.

Als voorzitter van de Women’s Division blijf ik graag op de hoogte van de voortgang van de projecten die wij steunen. Een vinger aan de pols houden is belangrijk, daarom bracht ik onlangs een bezoek aan projecten in Kiryat Shmona. Ik realiseer me eens te meer dat de Israëlische bevolking onder grote druk leeft.

Met eigen ogen heb ik kunnen zien dat velen in verschrikkelijke armoede leven en dat de problemen in ons geliefde land groot zijn. Daarom doet het mij goed dat ik me, met uw steun, kan inzetten om een bijdrage te leveren aan de Israëlische samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat we samen het verschil kunnen maken! Sacha Joseph, voorzitter Women’s Division

EEN ONTMOETING MET DE BURGEMEESTER
In Kiryat Shmona sprak ik met de burgemeester en zijn team. Zij vertelden over de plannen die de gemeente heeft voor de toekomst van Kiryat Shmona en zijn omgeving. Burgemeester Avichay Stern en locoburgemeester Ofir Yehezkeli leerden elkaar kennen tijdens hun studie rechten aan IDC (Reichman Universiteit) in Herzliya. Tijdens hun studie beiden wonend in Tel Aviv en hard werkend aan hun carrière, besluiten ze terug te gaan naar hun geboortestad Kiryat Shmona om mee te helpen de stad en zijn omgeving te ontwikkelen.

Ze waren zo aardig om tijd voor mij vrij te maken en hun ambitieuze plannen om het noorden te transformeren, aan me te presenteren. Het is hun ambitie om van het noorden een ‘foodtech valley’ te maken.

HET GRENSGEBIED BEZOEKEN
Nadat de burgemeester me zijn verhaal verteld heeft, ga ik met een officier van het IDF naar de grens met Libanon. Deze 27-jarige militair legt me uit hoe dreigend de situatie hier is, iedere dag, van minuut tot minuut. Het is verontrustend om te horen dat Hamas en Hezbollah inmiddels beschikken over raketten die, vanuit het noorden, doelen in het uiterste zuiden van Israël, inclusief Eilat, kunnen bombarderen. Maar ook hoe de dreiging van Iran steeds toeneemt en hoe de vijand alsmaar sterker en machtiger wordt. Die dreiging van gevaar grijpt me aan. Het liefst zou ik mijn dochter – die aan de universiteit van Tel Aviv studeert – meteen ophalen en samen met haar teruggaan naar Nederland, naar huis …

Israëli’s worden dag-in-dag-uit geconfronteerd met deze vijandige druk. Helaas.


WIST U DAT … Iedereen welkom is aan de Tel Aviv University? Hier studeren ook Arabische en Palestijnse jongeren die woonachtig zijn in Israël.

YOUTH FUTURES IN KIRYAT SHMONA
Het volgende programma-onderdeel was een bezoek aan Youth Futures. Hier ontmoette ik de manager en de coaches en ik heb uitgebreid kunnen spreken met een moeder en haar dochter. Lang niet altijd in een mooi kantoor of in een school. Veel locaties bevinden zich in een schuilkelder, met een minimale inrichting, zonder enig comfort.

Het meisje op de foto’s is Liora. Zij zit nu zo’n drie jaar in het Youth Futures-programma. Drie jaar geleden was Liora volledig teruggetrokken. Ze sprak niet, had geen vriendinnetjes en leefde in een isolement. Haar moeder, die zelf in een moeilijke situatie verkeerde, kon Liora en haar vier broertjes en zusjes niet begeleiden of helpen. Moeder is enorm blij dat Liora zo enorm veranderd is. Ze is nu actief, leest voor en heeft vriendinnen.

Dankzij uw bijdragen is Liora één van de 112 kinderen die een fiets krijgen. Begin december 2021 staan alle fietsen klaar en worden ze, met helm én fietsles, aan de kinderen overhandigd.

EEN BEZOEK AAN DE ARMSTE BUURTEN IN KIRYAT SHMONA
Hier wonen veel immigranten uit India. Onder de Wet op de Terugkeer zijn deze zogeheten Bnei Menashe al vanaf 2005 naar Israël geëmigreerd. Ze komen uit een geheel andere cultuur, met andere leefgewoontes. Daarbij komt dat deze immigranten vaak nog geen werk hebben, en ook geen andere invulling van de dag. De buurten waar zij wonen, zien er vreselijk armoedig uit, de kinderen leven veelal op straat.

Als invulling van hun gap year sluit een aantal studenten zich aan bij het Yearim-project. Ze doen spelletjes met de kinderen, helpen waar mogelijk met opruimen en fungeren als klusjeshulp in de breedste zin van het woord.

Ook hier bevinden de gezamenlijke ruimtes zich in de schuilkelders. Zo goed als mogelijk wordt hier een gezellige opvang voor de kinderen gecreëerd, ver weg van gevaar en dreiging, drie verdiepingen onder de grond. Op onderstaande foto geven we de jongetjes die kwamen kijken, wat fruit. Dat smaakte ze goed! Fruit is een luxe die ze thuis niet kennen.

HEARTBEATS (PIEMOT)
Heartbeats is een prachtig programma dat ondersteuning biedt aan gezinnen met baby’s die de begeleiding van een coach hard nodig hebben. Dit programma is de nieuwe focus voor de Women's Division.

Moeders en vaders in deze gezinnen hebben verder geen enkele emotionele ondersteuning. Ze hebben veel stress. Vaak zijn ze werkloos en alleenstaand. Ze kunnen niet omgaan met de dreigingen en geven dit in de eerste levensjaren aan hun kinderen door. Omdat die eerste drie jaren in het leven van een kind zo essentieel zijn voor de ontwikkeling en de latere emotionele balans, is het van groot belang dat de kinderen opgroeien in normale en liefdevolle omstandigheden.

Zonder Heartbeats zijn veel jonge ouders verloren. De moeder die ik sprak, was depressief. Ze moest elke dag acht uur werken en kon daardoor geen band met haar baby opbouwen. Zonder de begeleiding van een coach kwam ze er niet meer uit. De coach komt bij de ouders thuis, geeft steun op veel gebieden, luistert. Door deze betrokkenheid ontstaat de rust die de baby’s zo hard nodig hebben.

Samen met u gaat de Women’s Divison het project Heartbeats steunen!

Ons doel is om méér vestigingen te openen en méér coaches aan te trekken. Op die manier kan worden voorzien in de grote behoefte aan steun en begeleiding bij jonge gezinnen. We zijn blij met elk bedrag. Aan het eind van 2021 willen we met deze actie starten, zodat we aan Heartbeats kunnen laten weten dat we ons in het nieuwe jaar met volle kracht voor dit project gaan inzetten.


ARMOEDE IN TEL AVIV
Ook in de grote stad zag ik meer en meer armoede op straat. Veelal ouderen die geen dak boven hun hoofd hebben.

Het echtpaar op deze foto komt ‘s ochtends naar de toiletten op het strand om zich te wassen. Wat gebeurt er met mevrouw als meneer niet meer voor haar kan zorgen?


AANLEG VAN FIETSPADEN
In Tel Aviv is een begin gemaakt met het aanleggen van fietspaden. Deze foto maakte ik van één van de beginpunten, midden op een plein. Misschien moet de gemeente Tel Aviv, vóór er verdere plannen gemaakt worden, even zijn licht opsteken in Nederland...